Lästips i bokmässetider: Gerillaslöjd

Det är nu många år sedan vi började se instickade stolpar och annat i offentlig miljö – stickgraffiti. Trenden med DIY växer sig fortsättningsvis stark; den får nya utövare och tar sig även andra former än just garnrelaterad dekoration av vår gemensamma miljö. Fröbombning och broderade små hälsningar på bussäten, till exempel. Den som länge haft span på de här grejerna är Frida Arnqvist Engström, som nu även samlat de här strömningarna i en bok: Gerillaslöjd.

Gerillaslöjd

Det här sättet att själv ta makten över vårt gemensamma utrymme, att med kreativ hand visa sin åsikt på ett konstnärligt sätt visar både på att vi ensamt kan göra skillnad, och det blir på samma gång en politisk handling som det är hantverk. Craftivism, kallar Frida detta för, craft+activism, liksom. I boken får vi möta både föregångare som gjort stor skillnad och varit förgrundsgestalter inom olika delar av craftivismrörelsen. Dessutom, vilket passar jättebra in på temat, får läsaren tips på egna projekt man kan smycka sin omgivning med, bara att sätta igång, när man själv blivit inspirerad!

 

Bild från boken Gerillaslöjd

Jag tycker förstås – det är inte för inte den här bloggen heter garndrömmar – att hela stickgraffitirörelsen är rolig, men det jag faktiskt fascineras mest av i boken är de andra formerna, som jag själv inte är så bekant med, städgraffiti exempelvis. Och kolla bara på det här tegelhörnet som gått från trasigt och fult till något fint och kreativt. Defintivt mer iögonfallande! Handgjord revolution!

Själv är jag inte på den där bokmässan där ”alla” är just nu, men det är Frida med sin nya bok, så om du har vägarna förbi Göteborg i helgen är mitt tips att ta en sväng förbi mässan. Boken finns hos Hemslöjdens förlag och sen är det bara att ta till sig och inspireras. Trevlig läsning!

 

Kommentarer inaktiverade.