Vikten av ”tråkfärger”

Mina Vega-vantar är äntligen på stickorna! Många färgförsök har det blivit, och äntligen tror jag att jag hittat rätt, men det genom en ren slump!

Vi tar det från början: jag ville sticka vantarna med det blålila och det oranga garnet. Försökte först med svart som tredje färg. Inte bra, bara flöt ihop med det mörkt blåa. Letade sedan i mina garnlådor och provade flera olika lila och blåa nyanser att ha till. Inte bra, inte bra alls. Sen råkade ett nystan obestämbar blågrå finullgarn ramla ner på pallen där stickningen låg, och tadaa – DÄR hade jag min färgkombination som lyfter och stärker de färgerna jag ville åt!

Vegabörjan - nu i rätt färg!

Vad tycker ni? Själv är jag jättenöjd plötsligt, skönt efter så många försök och misslyckanden. Men låt denna erfarenhet stå som exempel på den viktiga funktionen i ”tråkfärger” när man ska kombinera en flerfärgsstickning som fungerar.

Jag måste helt enkelt sluta med att bara välja ut färger som jag traditionellt gillar (lila, blå, rosa, ja ni vet …), och istället ta in färger som är dämpade, ljusa eller mörka, hur det nu behövs för att stärka de här färgerna jag vill lyfta fram. Kanske blev jag lite klokare av det här. Roligare blev det åtminstone, och bara det är ju värt en hel del i vinterträsket!

4 kommentarer

  1. Väldigt snyggt!
    Jag fick i en textil övning en gång välja ut mina 3 favoritfärger och en fulfärg. Just för att lyfta fram de fina. Toppentips!

  2. Absolut nödvändig för att få fram det lilla extra.Mycket lyckat.Nog är det tur att vi har lite extra i vår skattkista.

  3. Jag tycker det blev jättefint! Jag kör också fast i samma färgval, i alla fall när det gäller kläder till mig själv. Men där se man vad en outsider kan göra för att ge en extra kick …

  4. Ja, precis så är det! Det är kontrasterna som gör det! Kolla in på lapptekniken får du se.