Blockningspanik, minitrynen och ett par rosa spontanmuddar

Min Laurel är färdig. Jag älskade mönstret från den stund jag först såg det, och stickningen var rolig. Fast, ja, de där små muscherna liknar ju mest trynen (även om jag följde mönstret precis, och de på bilderna är runda och fina och inte alls sådär tryniga). Försöker ignorera det, och dessutom var jag för lat att repa upp och göra muscherna på nåt mindre trynlikt sätt…

Nåväl, trynproblematiken blev snabbt bortglömd när det blev dags för blockning. När jag lade mössan i blöt så växte den. Ja, det var som att garnets all spänst (Sublime Extra fine merino wool dk) helt förslappades. Det var den största och sladdrigaste mössa jag nånsin skådat, och när jag försiktigt formade den runt en (inte alls stor) skål så bara hängde och slängde den.

Jaha, ännu en mössa som blir obrukbar, hann jag redan tänka. När den nu är helt torr så kan jag nog ha den, men den är inte sådär fast och fin som jag tänkte mig. Och då gick jag ändå ner rejält i stickstorlek, och tur var väl det!

Vad är det som gör att vissa garner blir helt slappa när de blir blöta, och även sen när de torkar, medan andra håller formen jättebra? Jag menar, Sublimes garner är ju inte jättebilliga precis… Hur upplever ni olika garner?

Blått verkar annars vara den färg jag fallit mest för på sistone, men när jag såg ett puderrosa fluffigt nystan av Sandnes Kashmir Alpakka kunde jag inte motstå.

Ett par snabbstickade muddar med spetsmönster fick det bli, och det var precis så att ett nystan räckte.

Spetsmönstret är taget från ständiga inspirationskällan Haapsalu Sall och baksidan är vanlig ribbstickning. Och en virkad kant av lite rester av vantgarnet jag använde häromsistens.

Mjukt och skönt. Och väldigt rosa!

8 kommentarer

  1. Härifrån ser trynena ut som blommor 🙂

  2. Nej vad synd på så snygg mössa! Den ser fin ut på bilden men inte kul om den är så där ”hängig”. Min mössa blev också för stor, så nä nu tar vi väl och broderar lite istället?! Eller stickar ett par muddar, så fina! Kan du inte göra ett mönster till dem?

  3. du är så himla duktig

  4. Jag har försökt få till sådana muscher, med hål i, men inte lyckats än. Hur stod det i beskrivningen att man skulle göra dem? Jag har sett en väst med sådana muscher som jag tyckte var så fin.

  5. Har bara tråkigt & praktiskt svar gällande garnet. stickar man en provlapp som man dessutom tvättar, vet man redan innan att garnet har ”ett eget liv” eller kanske saknar som i detta fall…Att sticka provlappar är kanske inte det roligaste (fast det tycker faktiskt jag blir mer och mer spännande ju ler jag gör) men det sparar massor med tid och fustration som din blockningspanik. Lycka till med nästa nya garn.

  6. min mössa i samma garn blev oxå obrukbar (även om jag inte tycker att din ser obrukbar ut). men jag tvåfärgsstickade (lite för hårt) och försökte blocka den rätt aggressivt. Ingen spänst kvar alls. resåren är helt slapp. mina andra saker i det garnet har jag inte blockat. är rätt nöjd med det nu, i synnerhet när det gäller min cables tröja….

  7. Men sådana jätte söta muddar ^^ Och garnlampan längre ner i bloggen är underbar, fast jag tänker genast: ”undrar just om jag kan göra en själv?” *suckar* Som om man behövde fler projekt till den redan dignande projektsamlingen…

  8. Gaaaah. Dags att lägga upp ytterligare en mössa ser jag. Både mössan och färgen är FANTASTISKA!