Semester och virkutställning

Stickningstid – här vid fina vänners sommarstuga.

Trädgårdsblommor hemma hos mamma och ätbara blommor på en lokal restaurang, Linds kök, som odlar enbart ätbara saker. Vitlöksjordgubbar till kött var faktiskt inte alls dumt. Och första gången jag åt pelargon!

Storalillakillen har fyllt 1 år och undersöker här knappen på mommos födelsedagskofta.

Virkutställning i Vörå

En artikel i Vasabladet skrev om en virkutställning i Vörå, som därmed blev det ett givet utflyktsmål.

Vörå museiförening har sammanställt lokala virkade arbeten i Myrbergsgården och vi fick en fin guidning av Lars-Erik Förars.

De äldsta virkade sakerna är från slutet av 1800-talet (den översta påsen har invirkat året 1878) då virkningen kom till trakten. Påsar, bälten och hängslen var moderna då. Äldre kvinnor bar virkade mössor under huvuddukarna.

Väldigt roligt att en liten förening tar tillvara det som finns sparat och dessutom visar upp det såhär!

Färgkombinationerna är jättefina och innehåller nästan alltid rött.

Hängslena var supermoderna i slutet av 1800-talet och virkades både i ull och bomull.

Underklänningar från 1920-talet – färggrannast undertill, alltså! Och de här klänningarna kunde ju vara virkade idag, eller hur! Fast idag hade vi förstås visat dem och inte gömt dem under mörka kjolar.

Mera underkläder, här i tunn bomull med vackra spetsar från tidigt 1900-tal.

Motiven på de virkade spetsarna på lakan, dukar och dynvar var inte alltid blommor och blad. När jag såg de här undrade jag vad det var. Döskallar? Apor? Men jag fick sedan höra att det är soldater.

Föreningen hade utöver virkutställningen som visas söndagar hela sommaren även en fin samling av andra äldre textilier, både bolster och kläder, här en fin tryckt duk. Förra året ordnades tydligen en stickutställning och förhoppningarna är nu stora att vi även nästa år ska kunna göra en liten utflykt för att se vad temat blir då!

Kommentarer inaktiverade.