I som i…

INSPIRATION

Att hålla på med något kreativt, oavsett vad det är, innebär också att man ständigt söker, och får, inspiration till det man håller på med. För mig kommer ispirationen från lite olika ställen och jag tänkte idag berätta lite om det.

Garn
Som jag skrivit om tidigare så är såklart garn helt nödvändigt i mitt liv och jag inspireras ofta direkt av garn. Det som jag dras till är ofta vackra ull- eller ull-silkegarner. När man kommer in i garnbutiker är det också beroende på hur det ser ut där, hur atmosfären är, vilken grad av hysteri det genererar 🙂 Snygga, välorganiserade och personliga garnaffärer är ju värsta adrenalinrushen! Och att få ta med sig hem nystan och härvor därifrån är ren lycka! Samma kriterier gäller förstås också nätgarnaffärerna, även om adrenalinflödet som uppstår vid garnklappning inte uppnås vid garnsufning 🙂
Favoritshopping: Fröken Garn, Helylle, Marias garn, Nysta, Garnkorgen, Garnhärvan, Sommerfuglen och Uldstedet

Tidningar/böcker
Jag älskar att bläddra i vackra stickböcker och -tidningar. Böcker jag gillar är ofta referensböcker, men även mönsterböcker är trevliga. Då mest för att hitta en fin detalj eller ett fint spetsmönster, att plocka ut och använda till något ”eget”. Samma sak gäller nog med tidningar, men där är det allt som intresserar, från artiklarna, krönikorna, mönstrena till reklamen! Böcker och tidningar som är mer ”tekniska” är också roliga.
Förutom direkt stickrelaterad litteratur inspireras jag också från andra tidskrifter, allt från Damernas värld till Hemslöjden. En detalj, en färg eller ett sätt att bära ett plagg kan få igång fantasin.
Favorittidningar: Interweave knits, Interweave crochet, Knitty, Ulla
Favoritböcker: handarbetsavdelningen på Malmö stadsbibliotek, Bonniers stora bok om stickning, Fitted knits, Victorian lace today, Crochet inspiration, Sticka, Big girl knits, Heartfelt med flera!

Mode
Självklart påverkas vi, mer eller mindre, av det som är mode och trender. Och jag kan inte räkna hur många gånger jag sett nåt snyggt och dyrt (som man absolut inte har råd att ens tänka på att köpa!) och sagt ”det där kan jag göra själv”. Känner ni igen er? Min mamma säger att även min mormor var sån, gick och tittade och hittade inspiration på fina gatan, sen hem och sy eller sticka själv. Smart och roligt! Samt att det ju alltid blir personligt när man gör det själv.

Min dotter
Ibland är det direkta behov, t.ex. att hon behöver en fuskpolo att ha under vinteroverallen, som gör att jag stickar till henne, men ofta är det också vad hon kan tänkas vilja ha. Hon har bestämda åsikter redan och vet vad hon tycker om för garner och färger. Just nu: rosa och grönt (vilket gör att jag själv börjar gilla grönt!). Då är det bara att hänga med – uppfriskande!

Människor
Har alltid tyckt att det är spännande att (smyg)titta på folk ute på stan och överallt där man är hur de klär sig, både vad de har på sig och hur de bär det. Nästan roligast är det att kika på stilar i Köpenhamn dit vi åker på dagstur då och då. Där verkar folk vara lite modigare och påhittigare i sitt uttryck. Inspirerande! Sen kan jag ju se nåt som är häftigt och snyggt på någon annan, men som jag själv inte skulle kunna/vilja göra exakt så, men att en något t.ex. är snyggt och överraskande kombinerat är i sig en inspirationskälla.

Hemslöjd
Många år av mitt vuxna liv har jag klätt mig nästan enbart i svart. Sen kunde jag tänka mig detaljer av nån färg, helst rött. Efter några år även lila och rosa. Men särskilt färgglad var jag definitivt inte. När jag förra året jobbade på Hemslöjden Skåne omgavs jag dagligen av en sån färgprakt att det ju var helt omöjligt att inte påverkas, och sen dess har jag tänkt mycket på färg, deras inneboende egenskaper och förhållande till varandra. Och nu är jag, om än inte en färgglad uppenbarelse ännu, så åtminstone betydligt mer nyfiken på färg, och tycker det blir jättedeppigt om jag nån dag bara råkar ha svart på mig. Och det är inte bara på kläder och garn jag reflekterar över färg, utan överallt – olika nyanser av färger, var de finns, vad de säger, hur de passar ihop, eller vad som skulle behöva tillsättas för färg för att göra något komplett. Jag har aldrig nånsin gillat orange och gult, men nu kan jag t.o.m. tycka att några prickar citrongult kan vara det som behövs för att liksom lyfta de andra färgerna om jag t.ex. planerar en flerfärgsvirkad mudd eller nåt. Från det mustiga yllebroderiet som jag började intressera mig för var jag också tvungen att börja tänka på färger mer. Om jag ville brodera nåt på svart tyg och bara tog fram de rosa-lila-röda garnerna blev det helt platt, det behövdes mer färg, helt enkelt. Och jag känner mig så berikad som på nåt sätt har upptäckt färg! Det låter nästan fånigt, men det är så det känns! Och i den färgglada folkkonsten finns det oändligt mycket att inspireras av, både vad gäller färg, form och uttryck. All kunskap som finns i hemslöjden med alla tekniker är ju jätteviktiga att de hålls vid liv, och när det tar nya vägar och ibland oväntade former blir det riktigt spännande – det är levande hemslöjd!
Läs vidare: Hemslöjden, Slöjdmagasinet, Kulturen, Kurbits, Lejondolken, DoRedo (och allt annat fantastiskt som Katarina Brieditis hittar på)

Bloggar och övriga internet
Sedan jag upptäckte att det finns stickbloggar för ett par år sedan läser jag nyfiket olika bloggar om stickning och virkning. Intressant och ofta lärorikt dessutom att läsa om allt från garnglädje till mönsterkrångel och boktips. Sen är det ju fascinerande hur olika man tycker om vissa saker, och det i sig kan faktiskt fungera som en inspiration, antingen att man får nya idéer som man kanske inte ens hade tänkt på att testa, eller så blir man ännu säkrare på nåt man redan tyckt.
Den stora mötesplatsen för svenska stickare är Stickamera, och för all världens stickgalna är det Ralvelry, där man kan tillbringa alldeles för många timmar!
Surfa vidare: blogglistan hos Stickamera, Ravelry

Garnvänner
Att sticka tillsammans är rena rama friskvården! Alla är så glada och besatta av samma sak, och alla håller på med olika spänande saker som man kan titta på och fråga om. Vi lär oss om och av varandra när vi träffas och stickar och virkar tillsammans. Vårt stickcafégäng Garnfolket här i Lund är redan, efter bara någon månads existens, jätteviktigt för mig. Även stickcaféerna hos Fröken Garn och kontakten med de andra Sticka!s lokalföreningar i Skåne ger glädje och inspiration.
Titta in hos: Garnfolket, Sticka! med lokalföreningar, Fröken Garn

3 kommentarer

  1. Ett fantastiskt inlägg, Anna!

  2. Håller med föregående skrivare:)
    Hoppas att din arm är bättre och att inte abstinenten har varit allt för svår!

  3. Mycket läsvärd sida du har! Eftersom jag själv är en STOOOR GARNFANTAST så hajar man ju alltid till när man ser orden: garn, handarbete, stickning,,,osv. Nu va det så att jag sökte via Google på ’stickmaskin’ och nånstans har du väl skrivit ngn rad om just stickmaskin,,, Jag har just varit på ’Kupan’ & fyndat just en stickmaskin för 135 kr (!!!) och ville söka lite fakta.. Så kan det gå ibland =))

    Må så gott och jag tittar självklar hit fler gånger!

    Annika