F som i…

Finland

Jag är född och uppvuxen i Finland och bodde där tills jag som 23-åring flyttade till Sverige. Jag är finlandssvensk (betecknar nationalitet och språk) och finländare, och alltså inte finne (som förutom nationalitet även innebär finskspråkighet).
Slut på lektionen 🙂

Numera är jag då exilfinländare som bor och trivs i Skåne, men när vi reser nånstans så blir det nästan alltid ”hem” till Finland.

I den här veckans ABC-leksinlägg ska jag fokusera på nåt som är högst relevant: garn! Ifall nån av er som läser nån gång ska semestra i Finland eller annars bara är intresserad.

GARNER
Finlands största garnproducent är Novita, som förutom garn även gör en egen tidning med stick- och virkmönster för sina egna garner.

Ett nytt finländskt garnmärke på marknaden är teetee (som finns att köpa i Sverige också) som tillverkar garner med bl.a majs (!) och ull&silke.

Fina garner hittar man också hos Wetterhoff som förutom ryor och färgningmaterial har ull&silke-, ull- och lingarner. Ull-silkegarnerna Sivilla och Silvia säljs i Sverige under namnen Silla och Viva.

Klassiska Vuorelma som är specialiserade på folkdräkter och ryamattor har även fina garner. Ytterligare en klassisk tillverkare av finskt garn är Pirkanmaan Kotityö som gör Pirkanlanka och annat.

Jag vill också ta upp Raijan Aitta, eftersom jag för några år sedan besökte dem! Tillverkar textilier av lin och garn av lin och ull-lin.

SHOPPING
Många av garntillverkarna har nätshoppar, men ska man köpa garn i Helsingfors beger man sig till Menita på Högbergsgatan i centrala staden. På samma gata ligger bokhandeln Hobboks som har en stor handarbetsavdelning med det allra senaste – böcker på både finska och engelska (enstaka svenska) som åtminstone inte jag sett i någon annan fysisk bokhandel.

Mer Helsingforsshopping kan man roa sig med hos Helsky, som är en av många Taito shop-butiker. Där kan man förutom hantverk också köpa bl.a. stickkit från Neule on irti.

En annan butik i Taito shop-kedjan är Loftet i Vasa, och nu börjar vi närma oss mina hemtraker. En bit utanför Vasa ligger Korsnäs och därifrån kommer den traditionella Korsnäströjan, med både virkning och stickning.

SURFA VIDARE
Vill ni surfa vidare om stickning (mestadels) på finska ska ni inte missa Finnish knit blogs och finska sticktidskriften på nätet, Ulla. Hos Marjutin neuleet finns en mycket bra länklista till allt och lite till som rör stickning i Finland.

Och om ni är intresserade av Finland ur annat perspektiv än garnsynvinkeln kan ni besöka Visit Finland.

Längs kusten i Österbotten, Åboland och Nyland kan man ofta klara sig på svenska, men inte på alla ställen. Därför kommer här en liten ordlista med det mest akuta om ni besöker Finland:

Lanka – garn
Neulonta – stickning (så om nåt börjar på neule- är ni på rätt spår!)
Virkkaus – virkning
Lankakauppa – garnaffär
Villa – ull
Puuvilla – bomull
Pellava – lin
Puikot – stickor

TILLÄGG: Jag fick precis ett jättebra tips från Marianne på Ekebo design om finländska nätbutiken Tinttamarelli som bl.a. säljer KnitPicks stickor, och jag som är så nyfiken på harmony wood stickorna! Tack för tipset! Här ska önskas födelsedagspresenter, hehe…

11 kommentarer

 1. Åh vad intressant! Var i Helsingfors för första gången förra hösten och blev helt såld. Fantastisk stad, kul garnaffärer (blev urfattig student på Menita) och intressanta bygnader. Åker gärna dit igen.
  Helena

 2. Vilken härlig guide till Finland – jag hamnar ibland på finska bloggar och tycker det är tråkigt att inte förstå nån finska, men nu vet jag ju vad garn heter… / Petra

 3. Ett sånt roligt inlägg du hade på f. Jag blev riktigt sugen på att botanisera i finska garnvärlden.

 4. Tack för det här intressanta inlägget! Jag har fastnat för Helsingfors som resa-bort-över-helgen-stad, men har aldrig råkat på några garnbutiker, perfekt med lite tips och reseparlör 🙂

 5. Perfekt, nu kanske jag kan förstå lite mer av mina finska mönster! Min man är också finlandssvensk (Österbotten, nära Jakobstad), men han är inget vidare på finska sticktermer!:-)

 6. WOW! Tack för den lektionen! Har då aldrig gått i söndagsskola, men om det var sånt här värdefullt vetande, så hade jag varit en flitig elev! 😉

  Mina finskakunskaper sen tidigare är vitt skilda ord som (ingen aning som stavning): lentokohne, sissilisku, virtaheppu… (Hade en svåger som va från Pori, och detta är vad han lyckades lära mig..;))

 7. Helsingfors är min hemstad,men flyttade därifrån när jag var liten.Har ingen aning i dags läget vad som finns och var det finns.Visserligen åker jag ofta över,men i regel blir det fika hos släkten.Nu vet jag att det finns viktigare saker att göra*ler*Alltid roligt att gå till nya ställen.Tusen tack för den fina informationen.:)

 8. Det var strålande informativt! Det kanske blir en tur till Helsingfors i sommar….
  Ja – och G-bloggandet Har väl sitt givna tema även hos mig*ler*

 9. Tack, så bra!

 10. Glad Påsk Anna! Hoppas vi ses på nått stickcafe snart! Jag har ju missat de flesta, men hoppas jag kan nästa gång!

 11. Kul! Jag är också en finlandssvensk i Sverige… 🙂 Med rötterna i Österbotten. Spännande stickblogg – själv stickar jag inte så mycket mer avancerade saker än halsdukar och lapptäcken, men tycker mycket om att sticka!