Mönster på barnkrage

Häromdagen fick jag förfrågan om mönstret på min dotters krage/ fuskpolo av en dagiskompis mamma, och tänkte att kan visas här på bloggen också, även om det är ett tag sen jag stickade den (innan jag började blogga)! Stickad efter eget mönster i Drops Silke alpaca.


Jag har stickat kragen uppifrån och ner, och den är stickad fram och tillbaka på rundsticka (inte runt alltså) och sytt ihop.

Stickor: 4 mm
Garn: Drops Silke alpaca, 2 nystan
Lägg upp 54 m (52+2 kantmaskor) och sticka resår med 2 räta, 2 aviga i ca 10 cm. Därefter ökas antalet maskor så att resåren blir 3 rm+3am.
På det som är rätsidan så kommer nu de rätstickade ”ränderna” att övergå i ett falskt flätmönster, och alla ökningar görs på de avigstickade partierna.

Flätmönstret (över 3 maskor och 4 varv):
Varv 1 (rätsida): *lyft 1 m, 2 rm, dra den lyfta m över de två stickade*
Varv 2 (avigsida): *2 am*
Varv 3: *1 rm, 1 omslag, 1 rm*
Varv 4 *3 am*

Upprepa dessa 4 varv och avsluta med varv 1 och 2

I de avigsticka partierna mellan flätmönstret görs nu ökningar genom att öka 1 maska vart 4:e varv tills kragen är lagom stor. Maska av löst och sy ihop kragen. Tänk på att man viker ner kragen upptill så att sömmen kommer på rätt sida!

3 kommentarer

  1. Åh, en sån härlig krage! Det här mönstret ska jag spara för senare bruk. Kommer att passa vårt lilla barnbarn som hand i handske. Tusen tack för att du delar med dej!

  2. Jättegullig! Å den måste vara skön för det garnet är verkligen en favorit.

  3. Detta ljuvliga garn! Den måste vara omtyckt.Verkar vara bra i passformen.